Spárga termesztés

Gazdaságunk több mint 10 éve foglalkozik fehér (halványított) és zöld spárga termesztéssel a csongrád megyei Ásotthalmon. A tavasz azt jelenti számunkra, hogy nemsokára kibújnak a spárgasípok.

Spárgarendelés: 30/904-1720 (ápr. 15-június 10-ig, 8-15 óráig)

A spárga régóta különleges ételnek számít, a ZÖLDSÉGEK KIRÁLYA, A KIRÁLYOK ZÖLDSÉGE! Eredete máig vita tárgyát képezi. Írásos emlékek azt bizonyítják, hogy már az egyiptomiak és a rómaiak is ismerték, termesztették és hasznosították. Hamar közkedvelt növénnyé vált, ám a XX. századig csak a fehér változatát fogyasztották. Később fokozatosan ismertté vált a zöld spárga is, mely kecses formája és különleges ízvilága miatt hamarosan a vegetáriánusok, a fogyni vágyók és az ínyencek kedvencévé vált. A spárga szezonja – április közepétől június közepéig tart. Íze egyedülálló, termesztése munkaigényes, viszonylag rövid ideig lehet csak szedni.Fehér, zöld spárga
A fehér spárga a legközkedveltebb, íze lágy, de alaposan meg kell hámozni, mert különben ne csodálkozzunk, ha keserű lesz. A zöld spárga íze intenzívebb, nem kell meghámozni.

 

Hogyan vásároljunk friss spárgát? 
Vásárlásnál fontos, hogy meggyőződjünk a spárga frisseségéről, hogy ízletes étel készülhessen belőle. Színe fehér, halványsárgás vagy zöld. Nyomásra levet kell eresztenie, melynek illata kellemes, íze nem lehet savanykás. A szár törékeny, hajlításra elpattan, ha gumiszerűen belapul vagy hajlítható a szár, az már bizony fonnyadt. Alsó vágott része ne legyen beszáradt.


A zöldségek királya
A spárgát így is nevezik – a Zöldségek királya, a királyok zöldsége – egyes országokban a vőlegénynek kötelezően kellett fogyasztania a nászéjszaka előtt.